Symptomer og diagnose

Symptomerne er i de letteste grader ufrivillig luftafgang. I mere udtalte tilfælde vil man ikke kunne holde på afføringen og altid skulle være i nærheden af et toilet.

Hvordan stilles diagnosen?

Læge vil først og fremmest undersøge området omkring endetarmen. Derefter er det almindeligt, at lægen føler op i endetarmen med en finger. Det sker for at bedømme kraften i lukkemusklen. Herudover vil man blive undersøgt med et anoskop. Et anoskop er et kort stift rør, som bruges til at se på den nederste del af tarmen. Denne undersøgelse gør ikke ondt og er normalt kun let ubehagelig.

I en del tilfælde vil der være behov for at blive undersøgt af en specialist og videre udredning. I første omgang drejer det sig om en ultralydsundersøgelse af lukkemusklen, og eventuelt en MR-undersøgelse af bækkenregionen. Hvis lægen har mistanke om andre årsager til inkontinensen, vil man få foretaget en kikkertundersøgelse af ende- og tyktarmen (koloskopi).

Hvilke symptomer skal du være særlig opmærksom på?

Hvis man får problemer med at holde på luft eller afføring, bør man tale med sin læge. Det er vigtigt, at man hurtigt opsøger hjælp, da der er mange simple behandlingsformer, der har en udmærket virkning.